Kasvata ise varajane värske kartul!

Värsket kartulit saab kasvatada nii avamaal kui ka rõdul-terrassil suures kotis või ämbris, ka kasvuhoones.

Kui soovite juunis omakasvatatud kartuleid süüa, tuleb täna alustada ettevalmistustega. Varajane kartul tuleb eelidandada. Eelidandatult on areng kiirem, kartuleid saate umbes kaks nädalat varem sööma hakata ja taimed on haiguskindlamad. Varajaste sortide kasvuaeg on 75–90 päeva. Eelidandamiseks on kõige parem valge jahe ruum, kus on 10–13˚C, õhuniiskus 70–80%. Sellised tingimused on aprillis näiteks kasvuhoones, verandal, mõnes kõrvalhoones.

Eelidandamine kestab neli–viis nädalat. Eelidandamiseks on vaja kaste, mille põhja laotada õhuke (3–5 cm) kergelt niiske turbakiht. Sellele laduge ühe kihina hõredalt kartulid. Sättige mugulad nii, et silmakohad jääksid ülespoole. Sobivad ka paberkotid, mis tuleb samuti täita turbaga ning kuhu panna ükshaaval kartulid. Paberikotist saab kartulid kenasti ükshaaval kätte ja neid on hea maha panna, ilma et kasvanud idud ja juured viga saaksid.

Kartulimaale- potti istutage kartulid koos väikese turbapalliga. Kui idud on mugulail juba näha, siis vajavad nad valgust. Kui ruumis pole päevavalgust, sobib ka kunstvalgus ca 9h ööpäevas. Idude paras pikkus on ca 2–5 cm. Ülekasvanud idud murduvad kergesti. Eestis pannakse tavaliselt kartul maha toomingate õitseajal, kui mullas on juba 8–10º sooja.