• Hansaplant
  • Harilik Pöök 'Atropunicea' 40-60 Cm Paljasjuurne Istik
NB! Tegemist on paljasjuurse istikuga (ei ole potitaim). Kuna istikud on pakendatud kiletuutusse, siis tuleks paljasjuursed taimed kohe peale koju viimist panna tunnikeseks kuni ööks vette likku ja seejärel koheselt maha istutada! Juurtele ei tohi lasta päikest ega tuult ning päikeseliste ilmadega ei soovita jätta ülekuumenenud autosse. Juured ei tohiksi kordki läbi kuivada. Korra läbi kuivanud juur ei hakka enam tööle ja taim võib hukkuda. Heitleheliste paljasjuursete taimede põhiline istutusaeg jääb aprilli lõppu ja maikuusse!
Kirjeldus: talub pügamist, noorelt võib talvel kahjustuda, hiljem talvekindel. Harilik pöök on üks vanimaid aedades kasvatatavaid ilupuid üldse. Puu meile lähim looduslik levila asub Lõuna-Rootsis. Harilik pöök kasvab tavaliselt 20-30 m kõrguseks, kuid rekordiks on mõõdetud isegi 48 meetri kõrgusi- ning tüve läbimõõduga 3 meetrisi puid. Tüve ja okste koor on puul omapäraselt sile ja halli värvi. Tumerohelised läikivad lehed on mõlemalt küljelt tugevate roodudega ja umbes 10 cm pikad. Eestis on hariliku pöögi kasv esimestel aastatel väga aeglane. Esineb mitmeid iluaianduslikke vorme ja sorte, mis erinevad üksteisest kasvukujult või lehtede värvuselt. Väga karmidel talvedel saavad Eestis pöögid külma poolt kahjustada.

Kasvukoht ja kasvutingimused: pöögid kasvavad päikeselises kuni poolvarjulises kasvukohas. Eelistavad viljakaid ning parasniiskeid muldi. Mulla liigniiskus ja liigkuivus mõjuvad puu kasvule halvasti. Suuremõõdulise puuna tuleb pööki istutades arvestada piisava ruumiga. Harilikku pööki ei ole Eesti sisemaal soovitav istutada lagedatele tuulistele väljadele.

Kasutamine: harilikku pööki ja tema aianduslikke sorte ning vorme sobib istutada peamiselt kauni üksikpuuna koduaeda, haljasalale ja parki. Kärpimist taluva puuna on Euroopas väga laialdaselt levinud ka pöögihekid, kuid Eestis on pöök heki jaoks liiga aeglase kasvuga. Peale istutamist kärbi taim vähemalt 2/3 tema kõrgusest tagasi. Kehtib reegel, et mida julgemalt on istutusjärgselt kääridega tegutsetud, seda ilusam on hekk hiljem!
Lehed Puhkedes lehed mustjaspunased, suvel rohekaspunased.
Kasvupinnas Huumusrikkad ja aluselised mullad.
Kasvukuju Noorelt aeglasekasvuline, hiljem suur puu.
Igihaljas ei
Lehe värv punane
SKU 105806
Tootjamaa Holland
Kasvukoht päikeseline, poolvarjuline
Kaal pakendiga (kg) 0.3000
Täiskasvanud taime kõrgus 6.00 - 8.00 m
Müüdava taime kõrgus 40 - 60 cm
Vahekaugus 4.00 - 6.00 m
Poti suurus PJ